Skip to main content

Energielabel (EPA-U)

Home » Diensten » Energielabel (EPA-U)

Wat is een energielabel?

 

Het energielabel is de tool om de energieprestaties van een gebouw te kunnen zien. De labelklasse voor utiliteitsgebouwen, de nieuw te bouwen vastgoed zonder woonbestemming, loopt van A++++ (zeer energiezuinig) t/m G (zeer onzuinig). Het energielabel is 10 jaar geldig.

Sinds 1 januari 2008 is het verplicht om bij een ’transactiemoment’ zoals verhuur of verkoop een geldig energielabel mee te leveren. Met een energielabel van A, B of C voldoet uw gebouw aan de label-C verplichting voor 2023. De rijksoverheid streeft echter naar een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook bestaande bouw.

Gecertificeerd
Het energielabel mag alleen door een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf worden opgemaakt. De Beoordelingsrichtlijn 9500, in het kort BRL 9500,  is ontwikkeld om de kwaliteit van EnergiePrestatieAdvisering (EPA) te waarborgen. Zo kunnen rechtsgeldige Indexrapporten/Energielabels alleen worden afgegeven door bedrijven die BRL 9500 gecertificeerd zijn. Daarnaast moet de opname uitgevoerd worden door een gediplomeerd en vakbekwaam adviseur.

De opname levert niet alleen een energielabel op, maar verstrekt ook een energie-index. De energie-index is een vrijwillig instrument waarmee de energieprestatie van een woning kan worden berekent.

Tijdens de opname worden alle onderdelen opgenomen die bepalend zijn voor de energiebehoefte van een pand. Denk hierbij onder andere aan isolatie, verlichting, installatie en alle afmetingen van de thermische schil. Na de opname wordt de energie- index bepaald door de gegevens in geattesteerde software te verwerken.

Registratie
Het energielabel wordt geregistreerd bij de rijksoverheid. Er kan mogelijk een controle-onderzoek worden uitgevoerd als gevolg van de registratie. De opdrachtgever dient in dat geval medewerking te verlenen om dit onderzoek op locatie uit laten te voeren.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op de naleving van de energielabelplicht.

Een energielabel is verplicht voor de gebouwen met de volgende gebruiksfuncties:

  • Kantoor
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Publieke functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Een gebouw kan een combinatie hebben van een verplicht en een niet verplicht deel. Zo kan een gebouw bijvoorbeeld een bedrijfsruimte en een kantoor hebben. In dit soort situaties wordt alleen het verplichte deel voorzien van een label.

Gebouwen waar geen energielabel voor nodig is:

  • Gebouwen voor religieuze activiteiten
  • Alleenstaande gebouwen met een gebruikersoppervlakte tot maximaal 50m2
  • Tijdelijke bouwwerken zoals bouwketen, noodwinkels of noodlokalen
  • Bedrijfspanden en fabriekshallen
  • Beschermde monumenten (volgens monumentenwet 1988 of volgens provinciale of gemeentelijke monumenten verordening)
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent verbruik.
Vraag vrijblijvend een offerte aanStel een vraag

Propendum heeft expertise in iedere markt.

Vastgoed

Utiliteitsgebouwen zoals kantoren, fabrieken, ziekenhuizen en winkels.

Onderwijs

Unieke, vaak complexe regelgeving, financierings- en besluitprocessen.

VvE’s

Specifieke kennis en know-how voor efficiënt beheer bij VvE’s.