Skip to main content
[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”yes” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”#f9f9f9″ background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”75″ padding_right=”” padding_bottom=”7″ padding_left=”” admin_label=”Eerste grijs” admin_toggled=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”3_4″ spacing=”” center_content=”yes” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”65″ padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”0″ animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Weet u zeker dat uw school asbestvrij is?

Sinds 1993 is het gebruik van asbesthoudende materialen in Nederland verboden. Maar veel schoolgebouwen zijn vóór die tijd gebouwd. Asbest is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Daarnaast zijn niet alle soorten asbest even gevaarlijk. Dateert uw schoolgebouw van vóór 1993? Laat dat dan controleren op de aanwezigheid van asbest. Na een asbestinventarisatie van Propendum weet u waar er in uw schoolgebouw asbest zit, wat de risico’s daarvan zijn en welke maatregelen er nodig zijn.

Gezondheidsrisico’s van asbest

Het inademen van asbestvezels kan stoflongen (asbestose) of long- en buikvlieskanker (mesothelioom) veroorzaken. Vanwege deze onaanvaardbare gezondheidsrisico’s is het belangrijk om te weten of uw schoolgebouwen asbestvrij zijn. De risico’s van asbest zijn afhankelijk van het soort asbest en de manier waarop het asbest in een (bouw)materiaal is verwerkt. Het gaat hierbij vooral om het verschil tussen hechtgebonden en niet hechtgebonden (of losgebonden) asbest.

Hechtgebonden asbest

Bij hechtgebonden asbest, zoals in asbestcementplaten, zitten de asbestvezels zo vast aan elkaar dat die niet in de lucht terecht kunnen komen. Onbeschadigde asbestcementplaten hoeven daarom niet uit een schoolgebouw verwijderd te worden.

Niet hechtgebonden asbest

Bij niet hechtgebonden of losgebonden asbest (zoals spuitasbest) zitten de vezels veel losser, waardoor die kunnen loslaten. Met als gevolg dat de asbestvezels in de lucht terechtkomen en ze ingeademd kunnen worden. Materialen waarin niet hechtgebonden asbest is verwerkt, moeten daarom zo snel en veilig mogelijk worden verwijderd.

Een asbestinventarisatie van Propendum

Na een asbestinventarisatie van Propendum weet u of er in uw schoolgebouw asbest aanwezig is en zo ja, waar dat precies zit. In ons rapport worden de vindplaatsen van asbest aan de hand van foto’s en schetsen duidelijk en overzichtelijk aangegeven. Ook staat in ons rapport wat de risico’s van de aangetroffen asbest zijn en welke maatregelen er nodig zijn.

Propendum doorziet het……

Meer weten? Neem contact met ons op voor een afspraak.

[/fusion_text][fusion_button link=”#Afspraak_Maken” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”large” stretch=”yes” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Afspraak maken[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]